Äidin porraspuutarhaan



Olen siitä onnekas, että lähdin kumpaan suuntaan maantietä tahansa, päädyn korkealaatuisille varsinaissuomalaisille kauppapuutarhoille saaristossa tai Salon seudulla. Äidille kävin tällä kertaa  etsimässä äitienpäiväryytejä Perniöstä Lehtisen puutarhalta. Äiti pitää pikkuruista porraspuutarhaa, johon minulla on tapana viedä lisäystä.

Porraspuutarha on todella kiva tapa tuoda kasveista nautiskelu aivan käden ulottuville, etenkin jos liikkuminen ei ole enää yhtä vaivatonta kuin metsäkauriilla. Äiti pitää lähellään kasveja jotka tuoksuvat, maistuvat ja näyttävät mukavalta aurinkoisella portaalla peltolaakson lämmössä. Kyseeseen käyvät siis paahteesta pitävät kasvit ja pienet patiovihannekset.

Kuva: Petra Nyqvist


Haussa oli siis amppelitomaattia tai minitomaattia. Puutarha oli varustautunut täysin uudenkuuloisilla lajikkeilla kuten "Purple Boy" ja "Brasil Red". Purple Boysta en löytänyt verkosta mitään tietoa, mutta sitä kuvataan violetiksi minitomaatiksi. Tätä erikoista väriä halusin toki viedä väreistä nauttivalle taiteilijaäidilleni. Taimi näyttää rennolta ollakseen minitomaatti, joten se saattaa olla avarakasvuisempi kuin kaikken kippuraisimmat pygmilajikkeet kuten esimerkiksi aivan käsittämättömän pieni Micro Tom. Lapussa lukee kuitenkin, että se on n. 30 cm korkea. Siis todella pieni!

Purple Boy-nimellä myyty minitomaatti. Kuva: Petra Nyqvist

Yrttipöydillä oli useampaa minttua, muun muassa marokonminttua, omenaminttua sekä erikoisen väristä, keltaista inkivääriminttua eli jalominttua, Siskoni tekee mielellään drinkkejä, joten ajattelen aina häntä kun tarkastelen minttulajikkeita. Inkiväärimintussa on todella miellyttävä hedelmäinen aromi. Voisin kuvitella sen maustamaan esimerkiksi kanaa tai naudanlihaa. Puutarhalla sitä suositellaan eritoten lampaaseen, perunaan, hedelmäsalaatteihin, juomiin ja koristeeksi.

Keltainen inkivääriminttu Kuva: Petra Nyqvist


Timjameista valitsin äidille aromikkaan oreganotimjamin, joka myös on niin ikään variegata. Kyseessä on nurmiajuruohon, Thymus pulegioides, variantti "Foxley". Lehdet ovat suuria ja muistuttavat tosiaan oreganoa. Ehkä se on aivosynapsien aiheuttama väärä mielikuva, mutta aromikin on hieman oreganomainen. Kokeilimme maistaa sitä äitienpäiväpastalla, ja mielestäni maku oli hyvä.

Oreganotimjami Kuva: Petra Nyqvist
Valitsin äidille myös amppelimansikkaa, ettei tarvitse kyyristellä mansikoita maasta. En tiedä ovatko ne yhtä maukkaita kuin perinteiset mansikat, mutta ainakin ylväästi rönsyilevä taimi on esteettinen eli juuri äidin makuun.

Lähtiessäni nappasin kuvan mysteerikasvista. Kuva jäi hieman epäskarpiksi, mutta lapussa luki "Rungollinen Lotus". Lotus viittaisi maitteisiin, mutta en ole nähnyt koskaan tällaista kasvia. Tietääkö joku muu mikä se on? Näyttää vähän rosmariinilta, johon on tökätty kukonhelttoja. Hyvää äitienpäivää!

Kuva: Petra Nyqvist

Kommentit

  1. Lotus berthelotii, punanokka! Lempikasvini, jota on harmittavan harvoin missään tarjolla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit