Parhaat siemenkaupat verkossa




Vanhat siemenet kannattaa myös inventoida. Kuva: Petra Nyqvist

Välipäivät ovat perinteisesti olleet sopiva hetki tulevien kylvöjen siemenkatsaukseen. Sisäkasvien kuukahtelu ja nuupahtelu pimeydessä masentaa, joten nyt on piristyksen hetki. Sitä paitsi se ei ole lainkaan liian aikaisin: esimerkiksi keijunmekkojen siementen idättely on hyvä aloittaa alkuvuodesta, jotta niistä saa näyttäviä. Samaten jotkut hidaskasvuiset chilit tulisi aloittaa hyvissä ajoin.

Olen melko puhditon tarhuri, mutta alussa ainakin riittää intoa ja suunnitelmia. Laatikoissa tietenkin on pussikaupalla vanhentuvia siemeniä, mutta silti niitä on plärättävä vielä nettikaupoista. Annankin tässä omat vinkkini parhaista verkon siemenapajista.

Minulla on suuri mutta villi, merituulinen ja ikivanhojen puiden varjostama puutarha joten kasvatukset sujuvat hyvin vaihtelevasti. Jonkin verran haluan vihanneksia ja yrttejä, riippuen jaksamisesta ja kiireistä. Se voi tarkoittaa kokonaista kasvimaata tai vain joitain ruukkupuutarhan ryytejä. Kukkia jos taimikasvatustilaa riittää, sekä joka vuosi on mukava myös idätellä esimerkiksi hedelmien siemenistä uusia kasveja.

Kuva: Petra Nyqvist

Eniten käyttämäni siemenkauppa on tällä hetkellä virolainen Seemnemaailm. Se on paitsi edullinen, myös jännittävä. Valikoimissa on runsaasti esimerkiksi venäläisiä siementuotteita ja lajikkeita, jotka kutkuttavat uteliaisuusnystyröitä. Aina en todellakaan tiedä, mitä olen tilaamaassa. Venäjällä on kehitelty esimerkiksi hyvin kylmää sietäviä vihanneksia. Minua kiinnostaa varsinkin heidän kurpitsa- ja arbuusivalikoimansa, sekä sipulikasvit.

Toinen suosikki on ruotsalainen Impecta Fröhandel. Se ei ole ihan niin edullinen kuin Seemnemaailm, mutta sieltä löytyvät laadukkaat perinnelajikkeet ja eurooppalaiset uutuudet. Impectassa vaalitaan kulttuuriperintöä ja kestäviä arvoja, mistä plussaa. He julkaisevat vuosittain paksun katalogin täynnä houkutuksia. Impectasta tilaisin eritoten kukkien siemeniä.

Kuva: Petra Nyqvist


Kotimaisista siemenkaupoista suosikkini on sympaattinen Hyötykasviyhdistys. Legendaarinen Toivo Rautavaara oli yksi perustajajäsenistä. Mikäli Toivo ei ole tuttu, niin hän oli kaiken järkevän hyötyviljelyn, hyötykasvien keräilyn ja survival-ruoan guru sodanjälkeisessa Suomessa. Suosittelen lämpimästi hänen kirjojaan luettavaksi.  Täällä vaalitaan myös perinnelajikkeita, mikä kuuluu yhdistyksen perustehtäviin.

Mukava kotimainen siemenkauppa on myös Isoäidin Kasvit Oy. Isoäiti toimittaa siemenet kotoisissa ruskeissa pikkupussukoissa. Tällä hetkellä he näköjään uudistavat verkkokauppaansa.

Vanhoja siemeniä ei kuitenkaan kannata suin päin heittää pois. Kuulemma jopa 2000 vuotta vanhat siemenet saattavat itää vielä, hei!. Omien kokemuksieni mukaan esimerkiksi tomaatinsiementen itävyys on yllättävän hyvä vuosien päästäkin. Papujen itävyys taas heikkenee varsin nopeasti.

Siemeninventaarion myötä toivotan kaikille erinomaista vaihtuvaa vuotta!

Kommentit

Suositut tekstit